De Graeflander hanteert niet de maximale stijging van 67% voor warmtetarieven.

Op 23 december maakte De Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale verhoging van de warmtetarieven bekend. Het gaat om een stijging van 67% ten opzichte van 2021. Het tarief voor de levering van warmte komt bij de ACM neer op een bedrag van €53,95 per Gigajoule.

Waarom stijgen de warmtetarieven?

Vanaf de eerste signalen dat de energierekening zou stijgen, heeft De Graeflander als doel gesteld om die stijging zo beperkt mogelijk te houden voor klanten. Warmte is een zéér belangrijke basisbehoefte die betaalbaar moet blijven.

Toch stijgt de prijs voor warmte, ook als u deze warmte krijgt via een warmtenet. Dat komt doordat deze warmtetarieven zijn gekoppeld aan de gas- en elektriciteitsprijzen. Die prijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Onder andere doordat er in heel Europa minder gas op voorraad is.

Met hoeveel procent stijgt het tarief van De Graeflander?

Zoals gezegd gaan wij niet mee met de maximale verhoging van 67%. Onze warmtetarieven zullen voor 2022 21% lager liggen dan de tarieven van de ACM hetgeen zal neerkomen op een tarief van €42,00 per gigajoule.

Compensatie

Tegenover deze prijsverhoging op warmte staat een compensatie van de overheid. U krijgt een belastingvermindering van 265 euro op stroom. Dit is een vast bedrag voor iedereen. Daarnaast profiteert u ook op basis van uw persoonlijke verbruik van een belastingverlaging op stroom. Tot 10.000 kWh betaalt u per kWh 6,66 cent minder belasting. Hoeveel compensatie u krijgt hangt dus af van uw verbruik.

Daarom willen wij u blijven wijzen op maatregelen die u zelf kunt treffen.

Tips voor energiebesparing

Er zijn manieren om uw energieverbruik te verlagen, zoals:

  • Dichte gordijnen houden warmte in uw huis beter vast.
  • Een dik gordijn bij de voordeur of achterdeur gaat warmteverlies en tocht tegen.
  • Verstandig gebruik van de thermostaat.

Dat laatste merkt u direct in uw energiekosten. Een uur voordat u naar bed gaat kunt u de thermostaat gerust al terugdraaien. Dat laatste uurtje blijft het gewoon aangenaam in huis. Natuurlijk kunt u ook overdag de verwarming al één graadje lager zetten. Daarmee bespaart u gemiddeld 90 euro per jaar.